Kamerlid Harm Beertema zei het laatst al bij ons in Op z’n Kop en oud-Kamervoorzitter Khadija Arib herhaalde het in Zomergasten: de macht is in Nederland gegrepen door ongekozen topambtenaren die achter de schermen de democratie verstoren. Het is niets minder dan een staatsgreep, zonder enige vorm van ophef!
.
Arib moest sneuvelen omdat ze een gevaar was voor de zittende macht in haar rol als voorzitter van de parlementaire enquête naar het coronabeleid. En dus kwam er een een-tweetje tussen ministers die koste wat kost hun hachje willen redden en topambtenaren die het vuile werk wel wilden opknappen door een beschadigingsactie tegen Arib te starten.
Arib zegt daarover in Zomergasten: ‘Het is een ongecontroleerde macht. Topambtenaren met heel veel invloed achter de schermen die het parlementaire proces beïnvloeden, contacten hebben met departementen, met ministers. Het is een giftige omgeving en de laatste vijf, zes jaar is dat heel ernstig. Dat heeft te maken met het feit dat er politieke partijen zijn die voortdurend bezig zijn met beeldvorming’.
We weten precies welke partijen dat zijn: D66 en de VVD. De topambtenaren die minister Dennis Wiersma lieten sneuvelen zijn D66-sympathisanten, dat zal in het geval van Arib niet veel anders zijn. De kolossale fouten die D66, de VVD en het CDA maakten in de coronacrisis, bijgestaan door diezelfde topambtenaren, moeten onder het tapijt blijven.
Gelukkig is het al snel 22 november. Maar hoe breken de nieuwgekozen politici straks door dat machtscordon van topambtenaren? Dat is de grote vraag. Ik schreef het laatst al in deze column: wij kiezen zogenaamd wel de mensen die ons land besturen en dat bestuur controleren, in de praktijk is de macht op onzichtbare plekken in handen van mensen van wie de gemiddelde Nederlander de naam niet kent. Daar moet niet de bezem door, daar moet de hogedrukspuit op.
De hele aflevering van Op z’n Kop (editie 112) luister je hier of in je podcastapp.
Wil je mijn werk steunen? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers, dan krijg je toegang tot exclusieve content en meer.