Denk je braaf het goede te doen door wat zonnepanelen op je dak te leggen (want alleen samen krijgen we fossiele energie de wereld uit nietwaar…) blijkt er achter de schermen een schimmig rekensommetje te worden gemaakt. Jouw zonnepaneel telt helemaal niet mee in de energietransitie, legt Ilona Lagas uit. Lagas is vanaf volgende maand de leider van veruit de grootste fractie in de Eerste Kamer en ontdekte in haar tijd als wethouder (toen nog voor de VVD) hoe er wordt gesjoemeld met de doelen in de energietransitie.
‘Het rijk heeft opgelegd dat we een bepaalde hoeveelheid duurzame energie moeten opwekken. En om het hele land onder druk te zetten hebben ze de RES verzonnen,’ zegt Lagas in Op z’n Kop op het NPO podcastevent. Het Nationaal Programma Regionale EnergieStrategie is opgetuigd vanuit de gedachte dat Nederland totaal verbouwd moet worden om alle windmolens en zonnepanelen te plaatsen. Dat lukt alleen als overheden, inwoners, het bedrijfsleven, netbeheerders, energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties samen werken. Daarom is Nederland opgedeeld in 30 energieregio’s binnen de RES.
Lagas zegt: ‘Ik maakte de start van de RES mee toen ik in 2017 en 2018 wethouder was in Ommen, wij hebben toen hele rekenexercities gedaan.’ Toen zij niet lang daarna 40 zonnepanelen op het dak van haar eigen woonboerderij liet plaatsen belde ze juichend de wethouder die haar opvolgde en zei: ‘Ik heb een feestje voor je! Je kunt weer 40 zonnepanelen wegstrepen van je RES doel’. Tot haar verbijstering antwoordde hij: ‘Nee, die tellen niet mee’. Tellen niet mee?! Ook die 300 zonnepanelen die haar zoon samen met zijn buren liet plaatsen op hun huizenblok tellen niet mee, want die worden door de overheid verdeeld over 30 huisadressen. Zonnepanelen worden alleen meegenomen in de papieren werkelijkheid van de RES als je er meer dan 60 plaatst op een adres. Zoveel kan vrijwel geen particulier op zijn dak kwijt!
Alle particuliere initiatieven tellen dus niet mee voor de doelen die de overheid heeft gesteld voor de duurzame energieopwekking! Vele duizenden zonnepanelen bestaan op papier niet en komen niet voor in de boekhouding van Rob Jetten. Maar waarom?
Lagas denkt dat er een financieel motief is: ‘Ze willen op papier de opgave die we halen zo laag mogelijk houden, zodat ze ons blijven dwingen om steeds meer te doen. Want laten we wel wezen: als er straks geen belastinginkomsten meer zijn van (aard)gas en van diesel en benzine moeten toch ergens die inkomsten vandaan komen. Dus tegen de tijd dat iedereen zonnepanelen heeft dan roept Rutte: Die zon is niet meer van U, die zon is nu van mij. Dus je gaat voor ieder zonnepaneel belasting betalen. Want ze moeten toch geld hebben.’
Dat is een wel heel grimmig toekomstbeeld. Moeten we straks echt BTW gaan betalen op zonnestralen? Lagas vermoedt een businessmodel: ‘Dit is zo manipulatief. Het gaat om inkomsten, het gaat om export. We kunnen straks duurzame energie gaan exporteren, er wordt nu al zo’n kabel aangelegd over de Noordzee tussen de windmolens.’
Kijk vooral de hele uitzending van Op z’n Kop op het NPO Podcastevent waar Rick en ik ook spraken met Leon de Winter.
Vind je mijn werk belangrijk? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers. Voor slechts 15 euro per jaar (incl. BTW) krijg je toegang tot exclusieve content en zorg je ervoor dat ik video’s en columns kan maken. Waarvoor dank!