Hebben peilingbureaus teveel invloed op de verkiezingen? Kort geding dreigt! #DDDC *video*

Waarom waren politici als Frans Timmermans zo triggerhappy en wezen zij Israël meteen aan als dader van de bomaanslag op het ziekenhuis in Gaza, nog voordat de rookwolken waren opgetrokken? En waarom schieten media direct vanuit de heup zonder het nieuws eerst goed te checken?

Ton F. van Dijk denkt dat Timmermans worstelt om zijn uiterst (Groen)linkse achterban erbij te houden. De flater van de NOS met de onjuist berichtgeving over het Gazaanse ziekenhuis verbaast Ton niets, er klopt zo vaak iets niet in de media. Maar dat hebben de meeste mensen niet door omdat ze te weinig kennis van de onderwerpen hebben.

De verklaring -excuses waren het niet eens- van de hoofdredacteur van de NOS is volstrekt onvoldoende. Zij verschool zich achter het feit dat het alleen maar om de online berichtgeving ging. “Ze formuleert als een diplomaat,’ zegt Ton. “In plaats van gewoon ronduit te zeggen: we hebben een fout gemaakt en dit gaan we doen om het de volgende keer te voorkomen.”

.

Ton en Marianne praten met Femke Merel van Kooten die met haar partij Splinter probeert een terugkeer naar de Tweede Kamer, waar ze afsplitste van de Partij voor de Dieren, voor elkaar te krijgen. Dat valt nog niet mee en dat komt volgens Femke Merel ook omdat de peilingbureaus haar partij niet meenemen in de peilingen. Ze overweegt een kort geding.

De oorlog binnen de Partij voor de Dieren verbaast Femke Merel niks, zij werd in haar tijd als Tweede Kamerlid door senator en partij-oprichter Niko Koffeman onder druk gezet om anders te stemmen dan ze wilde. “Ongrondwettelijk”, zegt Ton daarover.

DDDC is ook te beluisteren op Spotify en zonder reclame te bekijken voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar incl. BTW. Daarmee krijg je exclusieve en reclamevrije content en steun je ons werk zodat we dit soort podcasts en video’s kunnen blijven maken.

Scroll naar boven