Het begint met een verklikker op je telefoon, maar waar eindigt het? *column*

Demissionair (!) minister Dilan Yeşilgöz staat op het punt om in Brussel in te stemmen met een heftige inbreuk op onze privacy en grondrechten, de zogenaamde chatcontrole. De meerderheid van de Tweede Kamer wil het niet, maar het kabinet stoomt gewoon door, onder leiding van de nieuwe VVD-leider.

Als Yeşilgöz het in december niet tegenhoudt bij de EU krijgen we straks allemaal automatisch verklikkersoftware op onze telefoons, in vaktaal ‘client-side scanning technologie’. Dat is, en ik citeer uit het stuk dat universitair hoofddocent digitale veiligheid Dr. Jaap-Henk Hoepman naar de Tweede Kamer stuurde: ‘onbetrouwbare en daarmee potentieel stigmatiserende technologie die buitenproportioneel wordt ingezet, met grote risico’s ten aanzien van de bescherming van de persoonlijke levenssfeer. Door de installatie van deze technologie op de telefoons van nagenoeg alle Nederlanders wordt daarnaast een onomkeerbare stap gezet naar een verregaande Europese infrastructuur voor massasurveillance’.

De hele column is hier te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je ons werk en krijg je toegang tot exclusieve reclamevrije content zoals columns, podcasts en video’s.

Scroll naar boven