Op het nippertje ontsnapt aan Europese massasurveillance #chatcontrol

Vandaag zou de EU besluiten over de invoering van de rampzalige chatcontrole richtlijn, waarmee een massasurveillancesysteem wordt opgetuigd van een bizarre omvang. Op de smartphone van elke EU-burger (ja, ook van jou!) wordt dan verklikkersoftware ongemerkt en onvrijwillig geïnstalleerd door bedrijven als Whatsapp, Facebook en Snapchat. Elke foto op je telefoon wordt zelfs voordat je hem naar iemand verstuurt, in grote EU databases gestopt om te worden gescand op mogelijke overtredingen. Hoe gevaarlijk dit is legde technologie expert Danny Mekic al eens uit in Op z’n Kop.

De meerderheid van onze Tweede Kamer wil dit niet, maar zoals het zo vaak gaat met wetgeving uit Brussel komt het er dan toch. Vandaag zou er in de EU een klap op gegeven worden, maar op het allerlaatste moment is de besluitvorming van de agenda afgevoerd. Dit lijkt misschien goed nieuws, maar dat is het niet. We kennen dat trucje nog van de natuurherstelwet. Die kwam gewoon op een onbewaakt ogenblik weer terug op de agenda in Brussel en werd er even doorheen gejast met dank aan een ‘groene’ minister uit Oostenrijk die de verkiezingen al had verloren.

Doordat er in sommige landen gelukkig wel wat ophef is over de chatcontrole is het voor nu even niet in stemming gebracht zodat het op een later moment alsnog ingevoerd kan worden, legt de Belgische professor Tijl de Bie uit. Als ze deze bizarre inbreuk op de privacy van EU-burgers hadden willen voorkomen zou het vandaag juist wel besproken en weggestemd moeten zijn. Dat is niet gebeurd, dus het enige wat we kunnen doen is #WakkerBlijven.

Blijf wakker, word lid van de Club van Dwarskijkers. Daarmee steun je ons werk en krijg je toegang tot exclusieve content zoals columns en podcasts. Het kost maar 15 euro per jaar (incl. BTW) dus daar hoef je het niet voor te laten.

Scroll naar boven