Een inktzwarte week voor privacy en grondrechten: sleepwet aangenomen en EU tuigt massasurveillancesysteem op *video*

In 2018 stemden we in een referendum de sleepwet nog weg, maar deze week is hij toch in een nieuwe vorm aangenomen in de Tweede Kamer. Deze ’tijdelijke’ (denk Kwartje van Kok…) nieuwe wet geeft de AIVD en de MIVD de mogelijkheid om van hele woonwijken ongericht, dus zonder aanzien des persoons, alle internetdata af te tappen, te bewaren, te analyseren via algoritmes en uit te leveren aan het buitenland. De Wet Afluisteren Onschuldige Burgers noemde ik het eerder in deze column.

Een huiveringwekkende wet waar talloze experts en zelfs de Raad van State voor gewaarschuwd hebben omdat onze grondrechten worden geschonden door de geheime diensten, zonder toezicht. De belangrijkste expert, oud-rechter Mariëtte Moussault, die vanwege deze nieuwe wet ontslag nam als voorzitter van de toezichtcommissie TIB zei in de Tweede Kamer: “Er gebeuren héle gróte dingen in Nederland. En ik mag u niet zeggen hoe groot. Het is verschrikkelijk groot, maar ik mag u niet informeren. Want ik heb geen zin daar vijftien jaar voor te gaan zitten.’

(Toen nog) Tweede Kamerlid Renkse Leijten was in maart in Op z’n Kop ook glashelder over deze wet: Niet Doen!

.

Alsof het het niet erg genoeg is denderde deze week in de EU de wetgevingstrein lekker door waarmee onze telefoons afluisterapparaten worden die onze foto’s, appjes en mails doorsturen naar de EU. Er wordt een massasurveillancesysteem opgetuigd, gericht tegen honderden miljoenen totaal onschuldige Europese burgers, dat zijn weerga niet kent. In de nieuwe editie van Op z’n Kop legt internetexpert Danny Mekić, die promoveert op dit onderwerp aan de Universiteit van Leiden, uit hoe schadelijk dat is. Danny betrapte de EU op heterdaad bij het verspreiden van desinformatie over de nieuwe wet in een misleidende reclamecampagne waarmee de EU haar eigen internetregels overtrad. Luister vooral de hele aflevering (editie 122 in je podcastapp) om te horen of er nog iets aan te doen is en wat jij zelf kunt doen!

.

Vind je mijn werk belangrijk? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers. Voor maar 15 euro per jaar (incl. BTW) steun je mijn werk en krijg je toegang tot exclusieve content zoals columns, podcasts en video’s. In deze gure tijden waar sociale media kritische nieuws- en opiniemakers steeds verder afknijpen is het belangrijk om andere informatiekanalen te bouwen!

Scroll naar boven