Politieke partijen moeten 65% van hun verkiesbare plekken vullen met praktisch geschoolde mensen *column*

Op het oog zit het wel goed met de diversiteit in de politiek. Steeds meer vrouwen, bij de VVD zelfs zeven in de top tien van de lijst. Her en der een hoofddoekje, moeilijke achternaam of donkere huidskleur. Er is zelfs nog een kans dat we eindelijk een vrouwelijke minister-president krijgen, geboren in een ander land.

Maar schraap je een laagje meer van de kandidatenlijsten af, dan schrik je je rot. Ze komen vrijwel allemaal uit hetzelfde malletje: ‘academisch opgeleid, wonend in het westen, overwegend afkomstig uit (semi)overheidsbanen of de Haagse inner circle. Een toenemend aantal Kamerleden heeft hun hele loopbaan, of een groot deel daarvan, in de Haagse kaasstolp gewerkt’.

Er is dus maar één oplossing mogelijk: er moet een praktijkmensenquotum komen in de politiek en de ambtenarij, om dit vergeten stuk van de diversiteit in een klap op te lossen. Weg met de bestuurskundigen en politicologen, ruim baan voor de automonteurs, bouwvakkers en ondernemers.

De hele column is hier te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je ons werk en krijg je toegang tot exclusieve reclamevrije content zoals columns, podcasts en video’s.

Scroll naar boven