Rutte zegt dat Europa ons haat, om zijn eigen dubbele agenda toe te dekken. #DDDEU met Sander Smit. *video*

‘Ze háten ons in Europa omdat wij de meest succesvolle landbouwsector van Europa zijn. Daar ergeren ze zich allemaal kapot aan,’ zei Mark Rutte vorige week in het debat over Europa tegen Gijs Tuinman, Tweede Kamerlid voor BBB. Maar klopt dat wel? Haat de EU ons echt?

Marianne Zwagerman vraagt het aan Sander Smit. Hij loopt al jaren in de EU rond, eerst als medewerker van boerin en Europarlementariër Annie Schreier-Pierik en nu als EU-lijsttrekker voor BBB. ‘Rutte zegt dat Europa ons haat om zijn eigen handen schoon te wassen,’ zegt Smit. ‘Natuurlijk is er afgunst vanwege onze handelspositie, onze Rotterdamse haven en onze landbouwsector, maar Rutte maakt er een karikatuur van, om te verhullen dat Nederland zelf jarenlang actief een krimpbeleid voerde in Europa. We hebben onszelf strenge normen opgelegd en actief allerlei meetgegevens aangeleverd. Vergeet niet dat we Timmermans en zijn Green Deal aan Rutte te danken hadden. Timmermans hield in de EU een tirade tegen onze veehouderij, tegen onze familie- en gezinsbedrijven in de veehouderij en de Nederlandse glastuinbouw. Innovatieve sectoren die essentieel zijn voor voedselproductie en voedselzekerheid. Maar de Eurocommissaris Timmermans is wel twee keer genomineerd door de kabinetten Rutte. Er zit gewoon een andere agenda achter.’

De hele uitzending met Sander Smit kijk je hier terug. Daarin vraagt Marianne aan Smit waarom zijn partij zich gaat aansluiten bij de Europese Volkspartij. Is een stem op BBB daarmee niet een stem op Ursula von der Leyen? Zeker niet! benadrukt Smit, die uitlegt wat volgens hem het strategische belang is van een plek in de fractie van de EVP.

Vind je ons werk belangrijk? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers. Het kost maar 15 euro per jaar (incl. 9% BTW). Dan krijg je toegang tot exclusieve content en maak je video’s zoals deze mogelijk, waarvoor dank!

Scroll naar boven