Is een Europese stem op BBB een stem op Ursula von der Leyen? *YouTube Live*

BBB doet voor het eerst mee aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. In Europa werkt het zo dat de nationale partijen zich aansluiten bij een Europese fractie, waarbinnen wordt samengewerkt met volksvertegenwoordigers uit andere landen die min of meer dezelfde politieke overtuigingen hebben. De BBB wil zich aansluiten bij de Europese VolksPartij (EVP) waarbij ook het CDA en de Christenunie zitten. De aanvoerder van deze groep (de Spitzenkandidaat) is Ursula von der Leyen. Dat is voor veel Eurokritische burgers een schrikbeeld.

Voordat ze een van de machtigste vrouwen ter wereld werd, was Ursula von der Leyen als minister van Defensie een brekebeen in Duitsland. Ze was daar verwikkeld in een schandaal waarbij ze op schimmige wijze miljoenencontracten gunde aan consultancybureaus zoals McKinsey. Eenmaal gekozen tot voorzitter van de Europese Commissie bleef Von der Leyen opereren zoals ze in Duitsland gewend was. Ze houdt informatie achter, heeft weinig oog voor democratische processen en houdt zich schuil voor de pers als er kritische vragen te stellen zijn.

Het meest berucht is de deal met Pfizer die Von der Leyen op eigen houtje sloot voor de aanschaf van miljoenen coronavaccins, waarna ze al haar SMSjes en andere berichten aan de directeur van Pfizer wiste. Hiernaar loopt inmiddels zelfs een strafrechtelijk onderzoek. Maar het lijkt allemaal niet aan haar te kleven. Von der Leyen wordt waarschijnlijk straks weer de machtigste vrouw in Europa. Waarom kiest BBB ervoor zich bij deze groep aan te sluiten? Is dat al definitief? En stemmen we dan ook op Ursula von der Leyen als we op Sander Smit stemmen, de lijsttrekker van BBB?

Marianne Zwagerman praat hier vanavond om 20.30 uur over met Sander Smit in een live uitzending op YouTube. Kijk&praat mee!

De livestream staat al voor je klaar

Deze uitzending komt exclusief voor leden van de Club van Dwarskijkers later ook beschikbaar als podcast en reclamevrije video. Vind je ons werk belangrijk? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers. Kost maar 15 euro per jaar (incl. 9% BTW). Dan krijg je toegang tot exclusieve content zoals columns en podcasts.

Sander Smit was ook één van de gasten in de speciale Eurovisie live-uitzending van Op z’n Kop op NPO Radio 1. Daarin spraken Rick en Marianne met vier Europese lijsttrekkers over migratie en de digitale controlestaat. Deze uitzending kan je hier terugkijken

Scroll naar boven