Samenleven als een grote familie. Het Volkshuis van BBB is een nachtmerrie! *column*

Caroline van der Plas vindt dat Nederland toe is aan zijn tweede naoorlogse wederopbouw en dat verklaarde waarom ik ineens druk op mijn borst voelde tijdens die HJ Schoolezing. De wederopbouw, de jaren ’50. Caroline herschreef de geschiedenis tot een mierzoete versie van een streekroman.

Waarin er geen gemene roddelende buurvrouw is die iedereen tegen elkaar opzet. Waarin er geen achterbakse mensen leven in de huizen waar hun Joodse buren uit weggesleept zijn, ook al keren er een paar terug na de oorlog. Waarin er geen stugge christelijke boer is die zijn dochter verkering verbiedt met die ongelovige jongen en haar in een klooster wil stoppen als ze zwanger blijkt. Niet op haar overhaaste bruiloft komt en tot zijn dood nooit een stap in haar huis zal zetten.

BBB wil dat heel Nederland een Noaberstaat wordt, een Mienskipsteat. ‘Een samenleving die functioneert als een grote familie. Waar je niet voor elkaar hebt gekozen, maar het wel met elkaar moet doen’. Wat een nachtmerrie!

De hele column is hier te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je mijn werk en krijg je toegang tot exclusieve content.

Mijn hele duiding van de Schoolezing van Caroline hoor je in editie 115 van Op z’n Kop.

Scroll naar boven