Voorspelling: Omtzigt legt partijleiderschap (tijdelijk) neer en trekt zich terug uit formatie #DDDF

Wat is er dinsdag toch misgegaan in het hoofd van Pieter Omtzigt? Als hij gisteren precies hetzelfde tegen Sam Hagens van Hart van Nederland had gezegd als zijn rechterhand Eddy van Hijum vandaag deed, was er niets aan de hand geweest.

Maurice de Hond denkt dat het een soort stress is geweest waardoor Omtzigt even niet helder na heeft kunnen denken: ‘Het zou mij niet verbazen als hij dit weekend conclusies gaat trekken’.

Die voorspelling durft Marianne Zwagerman ook wel aan: ‘Ik zie een spelerswissel aankomen. Dat Pieter zegt, ik wil best de Kamer in. Geef mij lekker een dossier waar ik me thuis op voel en waar ik hartstikke goed ga scoren. Zoals ik het altijd heb gedaan. Maar ik kan niet een partij leiden. Eddy, neem het alsjeblieft van me over. Laat Pieter zich ziekmelden. Blijf even lekker een maandje thuis. Laat Eddy het gewoon regelen’.

Zou dat kunnen? Denkt Maurice dat de NSC-kiezers dat zouden pikken? ‘Als er het goede verhaal bij is, denk ik dat het wel kan. Ik denk dat mensen ook menselijk genoeg zijn. Als het verhaal eerlijk wordt verteld, dat mensen het ook begrijpen.’ Maurice en Marianne houden er rekening dat maandag of dinsdag voor het debat met Plasterk in de Tweede Kamer de (tijdelijke) terugtreding van Omtzigt een feit is.

De hele uitzending is terug te zien op YouTube en exclusief voor leden van de Club van Dwarskijkers hier als podcast te beluisteren en reclamevrij te bekijken.

Scroll naar boven