Waarom zet Ernst Kuipers farmaceuten in een VWS-denktank over klimaatverandering? *column*

De demissionaire D66-minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers heeft vorige week stilletjes, zonder debat in de Tweede Kamer, namens Nederland zijn handtekening gezet onder het Global Health Pact.  Zo worden we een verdrag ingerommeld dat bij de WHO in voorbereiding is, waarmee de teugels in een volgende pandemie strakker getrokken worden door deze ondoorzichtige club zonder democratische controle. 

Kuipers heeft ook een Global Health Hub opgericht om dat Global Health Pact verder vorm te geven. De ‘hub’ van Kuipers gaat zich met drie dingen bemoeien: het versterken van de mondiale gezondheidsarchitectuur, de internationale pandemische paraatheid en ‘het adresseren van de impact van klimaatverandering op volksgezondheid’. 

En wie zitten er in die hub, vermomd als de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen? Phizer, Astra Zeneca, Bayer en nog een paar grote farmaceuten. Je hoeft niet eens de rijke fantasie van Leon de Winter te hebben om te bedenken waar dat allemaal toe gaat leiden.

De hele column is hier te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je mijn werk en krijg je toegang tot exclusieve content.

Scroll naar boven