Waarom zwijgen media over het pandemieverdrag? *video*

In de plenaire zaal debatteerde de Tweede Kamer met de interim-minister van Volksgezondheid Pia Dijkstra (ingevlogen door D66 na de rare vlucht van Ernst Kuipers) over het pandemieverdrag van de WHO waarmee de demissionaire regering in mei wil instemmen. Een verdrag met verstrekkende gevolgen, daaraan hoeven we sinds de coronacrisis niet meer te twijfelen.

Een debat over, zoals Mark Rutte het noemde, de grootste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog die Nederland en de rest van de wereld jaren in de greep hield, waar enorme aantallen slachtoffers door vielen en grove schendingen van mensenrechten aan de orde van de dag waren. Nogal belangrijk dus. Maar doe eens een Google search op de verslaggeving van dit debat…. Alleen een stukje in het Nederlands Dagblad en het Reformatorisch Dagblad. Verder zwegen alle media als het graf. Waarom? Maurice de Hond en Marianne Zwagerman leggen het uit.

[Dit fragment komt uit de live-uitzending van Dwars door de Formatie die je hier helemaal terug kunt kijken. Exclusief voor leden van de Club van Dwarskijkers ook als podcast te beluisteren en hier zonder onderbrekende reclame te bekijken]

Overigens was er natuurlijk één medium dat wel aandacht had voor het debat, de NPO Radio 1 podcast Op z’n Kop waar Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman spraken met arts Jona Walk. Die vervolgens op X keihard werd aangevallen door Marion Koopmans en aanverwanten. Het is heel heel zorgelijk dat media nog altijd hun rol niet pakken en dat kritische artsen en wetenschappers nog steeds de mond wordt gesnoerd, terwijl in de Tweede Kamer al genoeg partijen zijn die wél met een kritische blik terugkijken op de aanpak van de coronacrisis. Maar dat zie je niet in het Journaal.

*update*

De motie van Mona Keijzer om nu niet in te stemmen met het pandemievedrag is aangenomen door de Tweede Kamer.

Vind je ons werk belangrijk, word dan lid van de Club van Dwarskijkers. Daarmee krijg je toegang tot exclusieve content zoals columns en podcasts.

Scroll naar boven