Zogenaamd inclusief kijken arrogante politici op de meerderheid neer *column*

Praktisch geschoolde mensen zijn veruit in de meerderheid in Nederland maar in de Tweede Kamer kom je ze nauwelijks tegen, daar is 90 procent van de leden aan de universiteit of hogeschool opgeleid. Ambachtsmensen praten niet meer mee over het beleid van ons land. Vroeger zat er nog wel eens een boer, een banketbakker, een worstenmaker (hoi Jan Marijnissen!) of een secretaresse (hallo Annemarie Jorritsma!) in de Kamer, nu wemelt het er van de bestuurskundigen, politicologen en ander theoretisch getalenteerd volk. Over de kwalijke ongelijkheid die zij zelf creëren met het bezet houden van hun blauwe stoeltjes hoor je ze niet, terwijl ze zich zogenaamd allemaal enorm inzetten voor inclusie.

Politici willen ons laten geloven dat het wantrouwen komt omdat de praktisch getalenteerde mensen nou eenmaal wel goed kunnen timmeren, haren knippen of vrachtwagens besturen maar niet slim genoeg zijn om de complexe politieke problemen te snappen waar zij zich elke dag over moeten buigen. En die wantrouwenden zijn gewoon chronisch teleurgesteld omdat ze niet genoeg verdienen om het huis van Christianne van der Wal te kunnen kopen of net zo vaak lekker ver op vakantie kunnen als Rob Jetten.

Klopt niet, is nu wetenschappelijk bewezen.

De hele column is hier te lezen voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je mijn werk en krijg je toegang tot exclusieve content.

Scroll naar boven