Zolang politici niet open en eerlijk zijn, blijven ze onderdeel van het probleem *column*

De tijd van onderzoeken, nadenken en navelstaren is voorbij, er moet nu iemand iets gaan dóen. Aan de slag met -zoals Putters dat noemt- de ‘onbeheersbaar ervaren vraagstukken rond bijvoorbeeld klimaat, energietransitie en migratie’.

‘Onbeheersbaar ervaren’. Ik kan me verliezen in die twee woorden. Ervaren door wie? Door de overheid? Door de burgers? Ervoeren de kabinetten onder leiding van Mark Rutte migratie als een onbeheersbaar probleem? En liep het daarom zo vreselijk uit de hand met bevolkingsaanwas in Nederland? Of vonden ze het juist helemaal geen probleem en gooiden ze de grenzen wijd open, terwijl het naar de kiezers als onbeheersbaar –‘moet van Europa’- werd verkócht? Bewust beleid afdoen als een soort natuurverschijnsel, in de hoop dat burgers erin tuinen.

De hele column is hier te lezen en als podcast te beluisteren voor leden van de Club van Dwarskijkers. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je ons werk en krijg je toegang tot exclusieve content zoals columns, podcasts en reclamevrije video’s.

Scroll naar boven