Asielzoekers als verdienmodel voor failliete gemeente. Natuurmonumenten reageert. *video*

Waarom wil de gemeente Wijdemeren zo graag 350 asielzoekers huisvesten midden in een afgelegen ‘kwetsbaar’ natuurgebied in de Horstermeerpolder? Dat zijn er ruim 250 meer dan volgens de -nog aan te nemen- spreidingswet zou moeten. Het antwoord is simpel en huiveringwekkend. De gemeente is failliet en heeft het geld hard nodig. De regering strooit met financiĆ«le bonussen voor gemeenten die de gevolgen van het falende immigratiebeleid van vier kabinetten Rutte op willen vangen.

Wat de inwoners daarvan vinden boeit ze niet. De PvdAGroenLinks wethouder die erover gaat woont niet eens in Wijdemeren en kwam daar alleen maar op baantjesjacht terecht omdat zijn partij in zijn eigen woonplaats teveel verloor en geen wethouder meer mocht leveren.

Terwijl de informatieavonden voor de bewoners zijn afgelast lijkt het alsof de bouw van het AZC al begonnen is. Het terrein van het Nera-gebouw is veranderd in een bouwplaats vol beveiligingscamera’s met felgroene lampen. Er is geen straatverlichting, want dat kan de kwetsbare natuur niet aan, maar nu lijkt het ’s avonds wel alsof er een UFO geland is midden in de polder.

Wat vindt Natuurmonumenten daar nou eigenlijk allemaal van vraag ik aan de woordvoerder. Het antwoord is ontluisterend. Ze zijn weliswaar niet voor een zo groot AZC in de ‘kwetsbare’ Horstermeerpolder, maar waren in 2020 wel ‘verheugd’ over de plannen voor de bouw van een enorm hotel op die plek onder de werknaam New Era. Daarvoor werd een bouwvergunning afgeven, maar de Amerikaanse investeerder haakte af.

Op basis van die bouwvergunning kan het AZC er nu waarschijnlijk vrij eenvoudig komen. (Hele brief van Natuurmonumenten lees je hier)

.

Leden van de Club van Dwarskijkers kunnen hier de hele video zien zonder onderbrekende reclame. Wil je mijn werk steunen? Word dan ook lid voor maar 15 euro per jaar (incl. BTW), dan krijg je toegang tot exclusieve content en meer.

Scroll naar boven