D66-minister Pia Dijkstra weigert verder onderzoek naar oversterfte. *podcast en video*

D66-minister Pia Dijkstra weigert de aangenomen moties van NSC-Kamerlid Agnes Joseph uit te voeren, die oproepen tot aanvullend onderzoek naar de onverklaarde oversterfte.

Joseph pleitte ervoor dat de datasets langer toegankelijk blijven voor onderzoekers, zonder aanvullende kosten, en dat een onafhankelijke instantie groot integraal wetenschappelijk onderzoek gaat doen naar de redenen en oorzaken van oversterfte sinds 2020.

Dijkstra weigert deze moties uit te voeren omdat zij vindt dat het RIVM en het CBS zélf al voldoende onderzoek doen naar oversterfte. Het RIVM en het CBS zijn niet onafhankelijk, speelden beide zelf een rol in de coronacrisis en brachten al zeer bijzondere rapporten uit waar experts als prof Ronald Meester en Dr Eline van den Broek geen spaan van heel lieten.

Dijkstra stelt dat de 20 onderzoeken die nu lopen via ZonMW voldoende zijn om de oorzaken van oversterfte boven water te krijgen. Marianne Zwagerman en Eline van den Broek waren 5 maart aanwezig op het congres van ZonMW over deze oversterfte-onderzoeken en delen de mening van de minister niet.

Zij praten je bij over het besluit van de minister en wat er nu nog mogelijk is om de onderste steen boven te krijgen. Er gaan nog altijd 40 mensen per dag meer dood dan verwacht. En dat al jarenlang.

Deze uitzending is exclusief voor leden van de Club van Dwarskijkers hier ook reclamevrij te bekijken en als podcast te beluisteren. Lid ben je al voor 15 euro per jaar (incl. BTW). Daarmee steun je ons werk en maak je dit soort uitzendingen mogelijk en krijg je toegang tot exclusieve content zoals columns.

Scroll naar boven