Van Huffelen had vrij spel in Europa omdat de Tweede Kamer niet op haar strepen staat *video*

De Tweede Kamer wilde geen eID, de Europese Digitale Identiteit, maar die kwam er toch dankzij D66-staatssecretaris Alexandra van Huffelen, die het op eigen houtje ging regelen in Brussel. Hoe is dat toch mogelijk vragen Rick van Velthuysen en Marianne Zwagerman in de nieuwe Op z’n Kop aan Europarlementariër Paul Tang.

‘De Tweede Kamer heeft een vrij zwakke positie als het gaat om de Europese zaak en dat heeft de Kamer aan zichzelf te danken,’ zegt Tang. ‘Er is in Nederland nog nooit een minister of staatssecretaris weggestuurd omdat ze in Europa een standpunt innamen dat de Tweede Kamer niet beviel. Dan blijft het dus vrijblijvend. Ik vind dat de Tweede Kamer een streep moet trekken en er consequenties aan moet verbinden als een bewindspersoon daarover heen gaat. Dat is nog nooit gebeurd en dus hebben de leden van het kabinet vrij spel in Europa. Geen goede zaak.’

.

Tang zwaait volgend jaar af in Brussel en heeft de ambitie om in Nederland in het nieuwe kabinet namens GL-PvdA minister van Digitale Zaken te worden. Hij vecht in de EU al jaren tegen de macht van Big Tech, maar Marianne houdt hem voor dat ‘jullie daar in Europa zelf onze grootste vijand zijn geworden. eID, CBDC, ChatControle, sleepwet en ga zo maar door. Heel vaak komt het gevaar voor onze privacy inmiddels vanuit de Europese politiek!’  

Tang is het daar niet mee eens: ‘Ik begrijp niet zo goed waarom de zorgen over de Amerikaanse Big Tech niet groter zijn dan over de Europese overheid. Europa is het enige continent dat ik ken dat probeert regels te hebben waarin privacy centraal staat. Dat gebeurt niet in China, waar je staatscontrole hebt. Dat gebeurt niet in de Verenigde Staten, waar de commerciële belangen zijn. Dus ik zou me toch in eerste instantie richten op de buitenlandse geheime diensten om alle eerlijk te zijn, zoals China voorop.’

Daar wreekt zich dat Tang al te lang weg is uit Nederland, want het is hem blijkbaar niet bekend dat juist de Nederlandse geheime diensten in de coronacrisis hun afluister- en beïnvloedingstechnologie tegen onschuldige burgers hebben ingezet. De MIVD had zelfs illegaal een heel afluistersysteem op de Veluwe gebouwd!

‘Onze eigen geheime diensten zijn ook niet zo onschuldig voor burgers die afwijkende meningen hebben en ventileren,’ zegt Zwagerman. ‘De AIVD en de MIVD, hebben een stevige lobby gericht op de Tweede Kamer en het kabinet om er allerlei sleepnetten en zo door te krijgen onder het mom van terrorisme bestrijden.’ We leven al veel meer in een controlemaatschappij dan veel mensen zich bewust zijn.  

Tang kreeg het in de EU wel voor elkaar om het wetsvoorstel voor de ChatControle af te zwakken. De verklikkersoftware die de EU commissaris wil laten installeren op de telefoons van iedere EU burger is door Tang en zijn collega’s in het EU-parlement uit de wettekst gehaald. Maar de wet moet nog besproken worden in de Europese Raad, dus waakzaamheid blijft geboden. Luister de hele aflevering 125 van Op z’n Kop bij NPO Luister of in je podcastapp.

Vind je ons werk belangrijk? Word dan lid van de Club van Dwarskijkers. Voor maar 15 euro per jaar (incl. BTW) krijg je toegang tot exclusieve content zoals columns, podcasts en video’s. In deze gure tijden waar sociale media kritische nieuws- en opiniemakers steeds verder afknijpen is het belangrijk om andere informatiekanalen te bouwen!

Scroll naar boven